TIGERN

Djuren på zoo, uteliggarna, de välbeställda, turisterna och duvorna på torget är bara några av de många olika figurer som hjälps åt, eller kanske tävlar om, att återge vad som hände när en sibirisk tiger under några timmar gick lös bland stadens invånare. Genom berättarnas skiftande livsvillkor och inställning till världen får vi en bild av staden och en civilisation som förstås också är vår.

Författaren har högst troligt hämtat inspiration från en verklig händelse i staden Sibiu i Transsylvanien, där en tiger faktiskt rymde från stadens zoo. Vi har låtit snabba referenser till Rumänien vara kvar, för texten i sin helhet är nog extra träffsäker i författarens hemland. I vårt hörn av världen har vi nog snarare problem med alltför frikostiga låneerbjudanden än att det skulle vara omöjligt att få lån med dålig säkerhet.
Alla försöker få fram sin version av vad som hände och hur de blev påverkade, pressen är inte sena att haka på när de vädrar misär, våra tillkortakommanden som människor och revorna i samhällsväven blir synliga för den som vill se. Men till slut rullar nog allting på som vanligt…

FÖRKÖP: https://kulturbiljetter.se/evenemang/5577/tigern

Medverkande på scenen:
Anja Sundqvist – Berättare, Turist, Gråsparv, Pensionär
Anna Leithe – Duva, Pensionär
Bernd Müller – Uteliggare, Akutläkare
Carina Hedman – Kråka, Isbjörn
Charlotta Larsson – Journalist, Turist, Gråsparv, Noshörning
Gabriella Henriksson – Turist, Bilägarens flickvän, Bankanställd, Isbjörn
Greger Bringsaas – Berättare, Duva, Bankdirektör
Jonathan Pettersson – Berättare, Taxichaufför, Bilägarens bil, Babian
Karl-Arne Retzell – Uteliggare, Pensionär, Djurskötare
Lisa Boström – Uteliggare, Kråka, Skola,
Magnus Larsson – Uteliggare, Turist, Skola, Bankanställd, Säl

Malin Machnow – Tolk, Duva, Bankanställd
Margareta Hemmingsson – Berättare, Turist, Kråka, Akutläkare
Maria Dahlgren – Gråsparv
Åsa Magnor – Berättare, Bilägare, Djurskötare

Föreställningstekniker: Vilmer Larsson
Uppsättning: Torben Sundqvist
Författare: Gianina Cărbunariu
Översättning: Inger Johansson
Förlag: ATRs förlag

Många andra av ÖTVs medlemmar har bidragit till produktionen
på allehanda sätt utan att sedan synas på scenen. Tack till dem!

Gianina Cărbunariu,
 
som skrivit kvällens pjäs, föddes 1977 i Rumänien och är en av landets mest framgångsrika regissörer och dramatiker. Hon har också vunnit internationellt erkännande med pjäser uppsatta på många av Europas stora scener. Tigern har i en uppsättning med fem skådespelare getts på flera scener i Sverige: Dramaten, Malmö Stadsteater, Örebro Länsteater, Folkteatern Göteborg och här på Storsjöteatern bland andra.
När vi valde att sätta upp den så kände ingen av oss till det här, men om vi hade gjort det hade vi nog ändå valt den. I vår ensemble av många ideella skådespelare gör en del här sin scendebut medan andra har medverkat i åtskilliga uppsättningar genom åren och pjäsen känns viktig och rolig för oss alla.
Stycket speglar ett hårt samhällsklimat med ökande socioekonomiska klyftor som säkert stämmer oerhört väl på Rumänien, både under och efter Ceaușescu, men också i allt högre grad på hela Europa och i vår egen lilla stad. Tack och lov bjuder författaren också på rikligt med tillfällen till skratt, utan att förta något av angelägenheten.


Östersunds Teaterverkstad

bildades 1970 och vi firade alltså 50-årsjubiléum mitt under pandemin, så gott det lät sig göras. Sedan dess har verksamheten i grupperna kommit i gång för fullt och vi har haft flera spännande gästspel, både inom teater och dans. En eftersläpande följd av pandemin är att det verkar vara svårare att samlas kring ideella pjäsuppsättningar. Visserligen har vi nyligen hållit ett Café ÖTV med många inslag och medverkande, men kvällens föreställning är den första regelrätta pjäsproduktionen på länge. Den är en följd av ett ganska vildvuxet kollektivt skapande i en ensemble vars medlemmar ideligen har skiftat. Till slut har vi landat i en mycket konstruktiv gruppsamverkan, där många bidragit utöver sina insatser på scenen.
Vi är väldigt glada att nu kunna presentera Tigern.


Mycket nöje, kära publik!